Home page | Wat is tantra? | Tantra Shop | TANTRA-ADVERTENTIES | Information in English | LoveLetter-nieuwsbrief | Contact- E-mail

Questions & Answers

[sommige vragen overlappen elkaar een beetje]

'Shatavari, wat doe je voor werk', vragen vrienden en kennissen wel eens aan me?
Ik leer mensen rust in zichzelf te (her)vinden, wéér of méér te genieten van zichzelf en elkaar. Lichamelijk, emotioneel en spiritueel gevoeliger te worden en een andere verfijnde vorm van communicatie met elkaar aan te gaan. Luchtigheid, spel en plezier in het leven van mensen te brengen of te vergroten.

Beginners of Gevorderd?
Wij van TantraLife spreken pas van gevorderd als je ergens of bij ons een (jaar)-training hebt gevolgd en bekend bent met de uitgangspunten en basistechnieken van tantra en dat deze al zijn beklijft. Alles hiervoor zien wij als beginners/semi-beginners). Lees verder.

Wat is verder het het verschil tussen oefeningen voor gevorderden of beginners?
Tantra kun je ieder moment van de dag beleven. Sommige mensen zoeken het in moeilijke oefeningen en zeggen dan dat ze gevorderd zijn. Gevorderd of niet, je bent in mijn optiek echt gevorderd als je van de meest eenvoudige oefening met heel je wezen dit kunt inademen-opnemen.
Het verschil zit er wellicht meer in dat gevorderden zich voor de intiemere oefeningen (bloot of niet) geleerd hebben zich op alle niveau’s open te stellen. Daarnaast zijn zij meer bekend met termen en oefeningen en hebben hier een zekere vanzelfsprekendheid in gevonden.

Heb ik een partner nodig voor tantra?
Nee, niet direct. Tantra is met name een pad wat je eerst zelf gaat. Tantra gaat om verbinding en een voorwaarde hiervoor is om eerst verbinding met jezelf te voelen. Net als met liefde, dit kun je ook niet geven of delen als je het zelf niet kent.
Er zijn veel oefeningen die je alleen kunt doen (wij hebben wel tips) en samen. Door samen met tantra bezig te zijn leer je ook veel over jezelf en de verbinding met jezelf en elkaar. Indien je een partner hebt dan kun je jullie pad tegelijkertijd samen en alleen gaan.

Met welke activiteit moet ik beginnen?
Kijk bij Kompas of het 'Overzicht van het Groepsaanbod' of een activiteit 'ter kennismaking', als 'amuse-tussendoortje' of om te 'verdiepen' is.
Een individuele sessie is ook mogelijk, het hangt er uiteraard van af wat je wilt. Je kunt dus zelf je tantrapad samenstellen aan de hand van wat wij bieden. Levenspartners, gelegenheidsparen, singles, mannen, vrouwen, voor iedereen bieden we iets.

Tantra vrouwvriendelijk?
Tantra is met name geschikt voor vrouwen omdat je door tantra dingen toevoegd die meer zijn dan seksualiteit alleen. Waar mannen soms alleen al tevreden mee zijn, vinden vrouwen alleen seks, vaak niet vervullend genoeg. (kijk ook bij de volgende vraag voor meer uitleg)
Even populiar gezegd 'Vrouwen willen over het algemeen vaker 'ingepakt worden met een mooie strik erom heen' en niet 'direct het cadeautje krijgen'. Tantra biedt juist een breder palet en dat hoeft (bij ons) niet zweverig te zijn.
In tantra ontdek je (samen) wat er nog meer is dan wat je al kent.
Samen meer ontdekken in intimiteit, speelsheid, plezier en levensvreugd en juist niet de nadruk leggen op 'gewone' seksualiteit. De seksualiteit waarin in tantra over gesproken wordt is een niet doelgericht, in vrijheid samen zijn en helemaal in het moment van elkaar en jezelf mogen genieten. Niets moet!

In tantra gaat het om vrouwelijke kwaliteiten?
Ja, om het energetisch verband uit te leggen:
In tantra verbind je het hart met seksuele energie. Liefde - hartverbinding is het uitgangspunt en enige 'doel'. Pas als je deze twee met elkaar verbindt, wordt liefde naar een hoger plan getild. Liefdesenergie is met name de energie van de vrouw omdat zij dit makkelijker kan aanspreken in zichzelf dan de man over het algemeen.

Mijn partner ziet tantra niet zitten en heeft een vooroordeel hierover, ik wil tantra wel ontdekken, wat moet ik doen?
Ons advies is begin bij jezelf, je kunt een ander niet veranderen hoogstens enhousiast maken. Als tantra een rol in jouw leven krijgt dan neem je vaak automatisch je omgeving mee. Je straalt o.a. namelijk levenslust en plezier uit en wordt op een andere manier creatief in het gezamelijk doen van dingen. Dit werkt aanstekelijk.

Voortbordurend op de vorige vraag. Hoe begin ik?
Verras haar gewoon eens en zeg niet dat het tantra is. Wacht daarmee tot ze wellicht zelf vragen gaat stellen of meer van dat 'lekkers' wil.
- Laat het bad vol lopen, wat badschuim en strooi hier rode rozenblaadjes op.
- Geef haar eens een lekkere hand- en voetmassage met geurende olie.
- Verras haar met prikkelende etenswaren. Vijgen, dadels, slagroom, chocolade, aardbeien.
- Denk aan de 5 zintuigen (wakker maken hiervan op een speelse manier, wellicht met een blinddoek voor). Ze zit dan rechtop op de grond of matras zodat je ook bij haar rug kan.
- Masseer eens op een andere manier (zonder handen te gebruiken en veel olie)
- Ga zelf diverse meditaties en oefeningen doen die je uit boeken kunt halen. Volg eens een workshop. Zoals in andere woorden gezegd, als jij verandert verandert je omgeving wellicht mee als je niet je wil op gaat leggen.

Werken jullie veel met tantra-technieken?

Tantratechnieken zijn 'slechts' een middel tot en staan niet op zich. Oefening baart kunst dat wel. Het is mooi als veel oefenen door middel van technieken op den duur beklijvenen in het dagelijks leven (ook seksueel leven) als vanzelf ontstaan.
Ik zie hartverbinding als fundament en technieken op een tweede plaats. Werkelijke diepgang of 'zijns'-ervaringen ontstaan vaak later omdat het eerst wel nodig is om echt contact met jezelf te kunnen maken innerlijke en lijvelijk, en dat is voor veel mensen lastig omdat ze in hun hoofd zitten en in zekere zin controle willen houden.

Veiligheid en respect, hoe zit dat?
Veiligheid en respect zijn de basiselementen om vrijheid in jezelf te ervaren en je kern te kunnen (her)vinden. Mijn/onze integriteit speelt hierbij een belangrijke rol en uiteraard ook dat jij jouw grenzen respecteert om je veilig en vertrouwt te voelen.

Hoe ga je met grenzen om?
In tantra maak je contact met je hart en je verlangens en leer je (stapje voor stapje) beter te voelen wat je wilt en niet wilt en hierin bewust keuzes te maken. Waarom heb je soms moeite met contact en intimiteit? Zijn je grenzen de grenzen van jezelf of die van je familie, omgeving en maatschappij? Alleen jijzelf kunt je grenzen bepalen en die veiligheid scheppen die jij nodig hebt door eerlijk naar jezelf en je omgeving te zijn.
Lees hieronder verder.

TantraLife biedt een veilige 'bedding' en voelen veel aan. Wij kunnen echter geen koffiedik kijken. Het is belangrijk dat je aandacht van ons vraagt indien je dit voelt en nodig hebt. Groei gaat altijd gepaard met enig ongemak of groeipijnen. Er mee leren omgaan dát is de kunst. Doordat de stapjes klein zijn kun je vrijwel geen 'grote missers' maken.
Voor de intensieve cursussen en (individuele)-trainingen vragen we vooraf een vragenlijst in te vullen zodat we je eventueel kunnen begeleiden in dingen die je hebt aangegeven. We kunnen je dan ook beter adviseren of eventueel doorverwijzen.

Er is veel verwarring over Contact - Intimiteit en Seksualiteit
Contact en intimiteit wordt zo vaak verbonden aan seksualiteit. Als je iemand aanraakt dan wordt dat in de Westerse maatschappij al snel als 'seksueel' gezien. Als je diep in de ogen van iemand kijkt dan denkt men ook vaak dat er meer achter zit dan alleen een warme verbondenheid te voelen.
In tantra leer je te zien én te ervaren dat het één niet logischerwijs op het andere hoeft te volgen en genoemde voorbeelden niet per definitie een seksueel vervolg moeten hebben. In tantra moet trouwens per definitie helemaal niets.

Is een workshop niet érg intiem en ongemakkelijk, zeker in een groep?
Nou, dat gaat vaak heel natuurlijk omdat je door tantra herinnerd waar je vandaan komt en hier graag wilt zijn. Het is een plek waar je mag zijn wie je bent met al je onzekerheden, angsten, muurtjes maar ook met de dingen waar je trots op bent, je stralende zelf, jouw kern, jouw eigen(wijs)heid en jouw seksualiteit.
Je veilig voelen is uiteraard een voorwaarde die ik/wij zoveel mogelijk probeer te bieden. Echter de echte veiligheid kan er alleen zijn als je die aan jezelf geeft door eerlijk te zijn tegenover jezelf en de ander. Je eigen grenzen steeds blijft bewaken en te leren beseffen waarvoor je ze hebt.
Kijk ook bij het antwoord bij de vraag

Als je bloot gaat doe je dan pas aan échte tantra?
Bloot is geen doel op zich en wat is echte tantra? Heel veel sessies zijn niet bloot maar dan dragen we een lendedoek of lungi. Soms is het wenselijk om wel de huid te kunnen zien of aanraken bijvoorbeeld bij een massage. De opbouw van de sessies zijn zorgvuldig en de stappen die worden genomen voelen heel natuurlijk aan. Eventuele schaamte valt weg of wordt minder omdat je bij acceptatie van jezelf komt en ziet dat we in wezen allemaal gelijk zijn. Gelijk maar uiterlijk en innerlijk verschillend. Je ziet de kwaliteiten van man en vrouw die we allemaal in ons dragen.

Is tantra niet een verkapte manier om seks te beleven?
Nee, als dat wel zo wordt ervaren dan is het uitgangspunt' - de intentie van de cursist of de trainer niet zuiver. De leiding kan wellicht de dunne scheidslijn tussen tantra en (platte) seks niet bewaken. Tantra is veel breder dan seksualiteit alleen. Als we het hebben over seksualiteit dan is er nog zoveel meer te beleven vóór en ná seks en ook ertussenin.
Mensen met een verborgen agenda haken al snel af omdat zei met één doel komen namelijk seks. Voor deze mensen gaat tantra veelal veel te langzaam en merken al snel dat er geen doel is dus wordt het voor hen niet meer interessant. Door de telefoon hoor ik al snel wat de intentie is en de tekst op de site nodigt deze groep mensen niet uit.
Het wil trouwens niet zeggen dat als je aan tantra doet dat je nooit meer doelgerichte seks hebt. Verandering van spijs…

Even direct. Is er gemeenschap tijdens de sessies?
Nee, NOOIT in mijn/onze individuele- , groepssessies, trainingen en belevingsavonden of andere activiteiten. Ik stel deze voorwaarde om mensen een gevoel van veiligheid te bieden. En zoals ik eerder vertelde (zie vorige vraag), de scheidslijn tussen seks en tantra is zeker voor beginners (soms ook voor gevorderden) erg moeilijk te maken dus moet je je niet op dit pad begeven wil je tantra zuiver houden.
Wordt er van partner geruild?
Nee. Tijdens een groepsactiviteit kunnen we wel eens een laagdrempelige gezamelijke groepsactiviteit doen maar dit wordt nooit 'partnerruil' of zo.

Wat heb je nodig om tantra te doen?
De wil om het leven en verbinding met mensen aan te gaan in alle eerlijkheid, met alles wat zich aandient. In tantra accepteer je alle tegenstellingen, leuk-niet leuk, licht-donker, lucht-zwaarte, mooi-lelijk, hemel en aarde. >> Wat is tantra? Eerlijkheid en de intentie te leven met een zuiver open hart.

Wat voor oefeningen doe je dan?
Ervarings gerichte oefeningen.

Energie en seksuele energie, wat is dat dan?
In tantra werk je met verschillende vormen van energie. Dat is niet zweverig want iedereen kan dit voelen. Bijvoorbeeld als je een kamer met mensen in komt waar net ruzie is geweest dan voel je dat. Dergelijke subtiele energieën gebruiken we in tantra. Langzame-zachte of snelle-heftige energie; levensenergie of seksuele energie genoemd.
Je leert dit op te wekken, te laten doorstromen en met deze energie te werken. Deze energie is zeer krachtig die met name als het hart ermee wordt verbonden, helend is. (= doel van een tantra massage).
Deze energie maakt het ook makkelijker om te genieten en om beter in contact met jezelf, je lijf, je innerlijk (je kern) en je spiritualiteit te zijn.

Hoe gaat zo’n sessie in zijn werk?
>> zie geniet méér of wéér

Is tantra therapie?
Nee maar er is zeker sprake van een therapeutisch effect. Tijdens tantra kunnen gevoelens los komen waar je in begeleid moet worden. Ik probeer/we proberen dit zeer zorgvuldig te doen.

Individuele Belevingsavond of Individuele- of Groeps Training. Wat is het verschil?
Kort gezegd verloopt een Belevingsavond volgens één van de thema's waaruit je kunt kiezen en een individuele training wordt op maat gemaakt en ook tijdens de sessies zelf aangepast. Beide worden zeer persoonlijk begeleid.
Een Belevingsavond staat op zichzelf en een training houdt een aantal sessies in waarin je een bepaald 'doel' voor ogen hebt. Bijvoorbeeld 'kennis en ervaring verbreden en/of verdiepen ÓF WEER of MEER genieten van jezelf en/of elkaar.

Twijfel je of je een training wilt volgen?
Wanneer je nog niet weet of je een training wilt volgen kun je eerst een intakesessie afspreken waarin we ook gerichte oefeningen doen. Het aantal sessies in een training staat niet vast. Ze zijn wel minimaal om de drie weken op een vaste dag en tijd. Voor de continuïteit spreken we er een aantal af. Je kunt ieder moment besluiten om te stoppen of van te voren het aantal sessies afspreken.
Je kunt me altijd mailen of bellen om je vragen te overleggen.

T.z.t. volgen er meer Q en A.

Hits today: 1 - total: 4854.

Warning: fopen(../../assets/plugindata/w2dcntb6dd8740d87d42f54407a59296dc64ea.dat): failed to open stream: Permission denied in D:\www\tantra.nl\www\diversen\questions--answers\index.php on line 440
  TantraLife - Tantra.nl - Tantra & Seksueel Bewustzijn © 2001, voor Kennismaking of Verdieping, vol liefde, intimiteit en spiritualiteit.
| tantra massages | tantra-massage-cursus | workshops | cursussen | trainingen | coaching | lichaamsgerichte relatietherapie | traumatherapie | healing |